Apo Kono Eh Jang.!!

Thursday, October 28, 2010

Bulan di Puncak Cemara (part 2)

Barangkali Razman boleh diumpamakan seorang badut di tengah rimbunan manusia. Mungkin juga Razman boleh dijadikan pelarian. Sehingga luka sembuh sepenuhnya, mungkin Razman boleh dijadikan sandaran. Apakah dia sedang mencari seseorang untuk menjadi lapang sasar, tempat melepaskan segala sakit hati.

Friday, October 22, 2010

Bulan di Puncak Cemara


Rozita Che Wan hampir melanggar seorang pemuda. Ketika mengangakat muka, sebuah senyuman terukir di bibir mungilnya. Melihat wajah pemuda itu, Ozi teringat pada bulan yang mengambang.
"Hai..." tegur pemuda itu.
"Hai juga.. nampaknya terlalu banyak kebetulan yang berlaku," jawab Rozita Che Wan.
"Jangan menyalahkan takdir. Sudah dua jam saya menunggu di sini,"
Kening Rozita Che Wan terangkat, "kenapa?"
"Menunggu bulan mengambang..." Rozita Che Wan tertawa kecil.

Wednesday, October 20, 2010























Budak budak bermain kotak
Bermain kotak di atas bukit
Sapa nak tau dak Hassan botak
Sudah lah botak perut nya buncit..

Saturday, October 16, 2010

Layan Typewriter je ni...

Emm.. dah lama gak tak layan tag22 ni.. rasa mcm dah dekat separuh umur dah tak dpt tag ni.. aku ingat lagi masa mula22 layan blog ni.. rajin gak le dpt.. pastu tu mesti kena soal punyer.. tanye itu la.. ini laa.. abis dlm selimut aku pun dia nak tau.. 

Thursday, October 14, 2010

Jom Berangan-angan..

Aku rasa semua org pernah berangan-angan... tak kira usia, bebudak ke remaja ke.. wa'ima org tua pun mesti pernah berangan-angan... Apa pekdah nya berangan ni agak nye..

Mula22 jom kita mendefinasikan dulu perkataan angan-angan ini... Menurut kamus universiti black keluaran aku... Perkataan angan-angan itu bermaksud "korang bayangkan sesuatu benda yg mungkin korang tak boleh dpt pada masa tu... dan mungkin seumur hidup pun korang memang tak kan dpt benda tu.." Sebab itu korang berangan..

Monday, October 11, 2010

Trip Memancing Hujung Minggu Lepas..

aku rasa damai dan tenang
Dah lama aku tak pegi trip memancing... Hujung minggu lepas aku and the geng telah pegi trip memancing ke Mersing.. dah setahun lama nya aku tak ke tgh laut.. bila dah dpt pegi tu.. perghh !!! mak mertua berenang depan bot pun tak perasan punye.. ahak3x. 

Sunday, October 10, 2010

Saja nak share..

Tuesday, October 5, 2010


Kata Hang Tuah
"Tak Akan Melayu Hilang Di Dunia"
Kata Anak Merdeka :
"Merdekakanlah Diri Kita Dari Dasar Yang Salah Belaka
Kita Bina Negara Maju Aman Dan Sentosa
Di mana bumi di pijak
Di situ langgit di junjung
Di mana budi yang bijak
Di situ di ungkit dan di sanjung.
Hidup Adat
Hidup Istiadat
Hidup Syariat
Hidup Melayu
Hidup Bani Adam
Hiduplah Syariat Muhammad s.a.w.
Demi MengEsakan Allah swt.

Monday, October 4, 2010

Pantun Saman

Den kono saman...
Entah bilo den tak prasan..
Bilo nak idup roadtax...
Budak pos opis tu yg pesan...

Dio suruh prekso kt JPJ..
Kato dio keto den dh blacklist...
Klu den buat sonyap..
Lagi nam bulan tak boleh renew...

Den talipon pogawai atasan..
suruh prekso den punyo saman...
Dio kato ada speed trap...
Ekau seattle dokek polis...

Den hello plak dokek polis..
Tanyo brapo den punyo saman..
Kojap kami check dulu..
Satu yo saman ekau.. itu pun duo tahun lopeh.!!

Den buat muko kesian...
Ingat nak mintak diskaun...
Dio kato "Sori lah encik..."
Kaunter diskaun dah lamo tak bukak..!!

Hati den paneh..
Baru satu saman dah kono black list..
Apo buleh buek...
Kalu tak bayar den kono gari...


Den Kono saman..
Entah bilo den tak prasan..
Sapo-sapo buleh tulong...
Timo kasih den dulukan...

(hampeh tol klu kena saman ekor ni....)

Saturday, October 2, 2010

Harga Rokok Naik Esok


PETALING JAYA: Mulai Isnin ini, harga rokok dijangka meningkat sebanyak 70 sen bagi satu pek 20 batang rokok. Menurut laporan media berbahasa Cina, semua pek 20 batang rokok yang dijual pada harga RM9.30 sekarang, akan berharga RM10 satu pek.

Thursday, September 30, 2010

Cukup lah Jangan Kau Ulangi... (part 2)

Aku rasa hujah aku cukup kuat untuk mematikan isu kahwin tu. Rozi cuma senyum sambil geleng kepala. "Okay lah Rozi... aku nak start buat kerja ni. Nanti tengah hari kita lunch tempat biasa ya!" sambungku sambil berlalu. Dalam hati tertanya22, siapalah reporter tak bertauliah yg menyampaikan berita terkini lagi sensasi tu. Rasa22 kalau dapat orangnya, nak jugak tenyeh cili api barang sebiji dua kat mulutnya.

Aku cuba mengembalikan mood kerja yg terganggu seketika tadi. Tengah aku sibuk buat kerja, tiba22 Kak Limah, tea lady kat pejabat aku tu datang terkedek22 sambil membawa sejambak mawar merah.

"Apa ni Kak Limah?" tanyaku kehairanan bila pompuan lewat 40-an itu menghulurkannya kepadaku.

Wednesday, September 29, 2010

Kenapa Lelaki Tinggalkan Perempuan??

Hingga saat ini Ina masih berfikir. Tiga minggu lalu, hubungan Ina ngan Alias berakhir! Hubungan yg baru terjalin empat bulan itu tak sampai ke mana pun! Ketika kedua22nya baru aje nak menikmati rasa bercinta!

Memang kengkawan Ina kebanyakkannya bertaruh bahawa hubungannya dengan Alias tak akan bertahan lama - sama cam dengan yg sudah22. Tak keterlaluan kalau kengkawan Ina busy body setiap kali dia menjalin hubungan.

"Abis tu, setiap kali bercinta Ina tak pernah bertahan lama. Paling lama pun takat setahun," ujar Liza, salah seorang rakan baik Ina. Menurut kengkawan, Ina sebenarnya seorang yg cerdas, menyenangkan tapi sensitif. Tapi yg heran bila dia menjalin hubungan dengan lelaki, Ina berubah. Dia kerap bersikap posesif dan cerewet. "Mungkin sebab dia rasa dia pandai kot!" tambah salah seorang lagi membernya.

Memang agak ramai gak perempuan yg mengalami nasib cam Ina ni - tak berhasil bila menjalin percintaan. Kalau nak ditilik22, tentu puncanya bukan kecik. Masalah hubungan lelaki dan perempuan itu berlandaskan kepada banyak faktor, bukan?

Tuesday, September 28, 2010

Tuntutan RM1.38j Daripada Nash Mungkin Diteruskan – Anak Sosilawati


Erni Dekritawati dan Datuk sosilawati
 KUALA LUMPUR: “Kami mungkin akan meneruskan proses tuntutan sejumlah wang tersebut atas dasar permintaan ibu. Mungkin ia pemintaan terakhir ibu, jika tidak, takkan dia bersungguh-sungguh untuk mendakwa dan membuat tuntutan.”

Demikian jelas anak sulung Allahyarham Datuk Sosilawati Lawiya iaitu Erni Dekritawati Yuliana Bukhari yang mengulas mengenai tuntutan wang pemberian sebanyak RM1.38 juta daripada bekas suami ibunya, Nash atau nama sebenarnya Jamaludin Elias, 50. Bagaimanapun, tambah Erni Dekritawati atau lebih dikenali sebagai Rita berkata, keputusan mengenai perkara itu hanya akan diputuskan selepas dia dan adik-adiknya sepakat membuat keputusan mengenainya.

Monday, September 27, 2010

Cukup lah Jangan Kau Ulangi... (part 1)


Fikiran aku betul22 kusut. Berserabut dan dlm dilema. Tak pernah aku merasakan beban yg sebegini berat menghuni otak aku ni. Sejak keluarga membuat keputusan menjodohkan aku dgn pilihan mereka, aku jadi bingung. Aku sebenarnya belum bersedia untuk menamatkan zaman bujang. Tambah22 pulak lelaki yg bakal jadi suami aku tu langsung tak aku kenali.

Alasan keluarga aku simple je. Takut aku jadi andartu. Fuh! Alasan tu dah tak boleh pakai lagi di zaman serba canggih ini. Setahu aku kat kota22 besar mcm Kuala Lumpur tu, tak pernah ada gadis yg dipaksa kahwin kerana bimbang mendapat title andartu.

Sunday, September 26, 2010

Dulu Kau Yang Ku Sayang


Begitu pantas masa berlalu
Takungan air mataku
Tak mampu ku sekat lagi
Tercurah jua membasahi pipi...

Begitu pantas detik berlari
Memori cinta yang tercipta
Mencoret seribu janji setia
Namun... hanya tersirat
Nostalgia nista dan dusta

Begitu pantas usia bermusim
Persahabatan.. percintaan tak seiras
Hanya tumbuh pada lahirnya
Nafsu.. hina dan dendam semata
Lantas.. kesetiaan ku diragut kejam
Oleh keraguan dan dendam mu

Begitu pantas bicara terungkap
Kalimah keramat cinta
Terlucut sudah...
Merombak segala kesetiaan ku
Sebelum terkotanya janji
Sebelum temeterainya ikatan
Aku dan kau berakhir
Dari episod cinta palsu..
>Aziey's Hassan, Kemaman<

Saturday, September 25, 2010

Den Follow Kau

Den follow kau..
Kau follow den yo!..
Den follow kau..
Kau dah follow den ko??
Den follow kau..
Bilo kau nak follow den..??

Den follow kau..
Kau buek tak roti yo nak follow den..
Den follow kau..
Hampeh tol kau tak follow den...
Den follow kau..
Kau buleh follow org lain plak..
Den follow kau..
Makno nyo den suruh kau follow den plak la tu..


Den follow kau..
Apsal kau tak follow den.??
Den follow kau..
Nyonya jual sayur pun tau follow den..
Den follow kau..
Omak kau marah ko bilo follow den..???
Den follow kau..
Lantak kau la klu kau tak nak follow den...

Den pon dah tak kuaso  laie...!!!!

Thursday, September 23, 2010

15 Ubat Patah Hati

Oleh: Anne d’ Ferra


Jatuh cinta ? Emm.. berjuta rasanya. Ramai orang sukar mendefinasikan cinta ketika sedang terpanah asmara. Tapi bagaimana jika panah itu tercabut dan si dia pergi ke mana? Mudah saja menggambarkan perasaan seseorang ketika itu – marah, sedih, kecewa dan segalanya tak kena. Itulah kuasa cinta. Kehadirannya boleh buat orang mabuk kepayang, tapi ia pergi boleh buat orang cam nak bunuh diri aje!

Sapa-sapa pun memang cam nak gila menghadapi kenyataan putus cinta. Boleh kata hamper setiap orang pernah mengalaminya. Dan hakikatnya, kehidupan tak berhenti setakat tu aje – hidup mesti terus, beb! Bahkan kebahagiaan yang dirasa dah hilang masa putus cinta, akhirnya akan tiba gak di kemudian hari. Bukankah hidup ini seperti roda?

Tuesday, September 21, 2010

Kata-Kata Puitis Untuk Si Dia

Kata-kata amat penting dlm mengeratkan lagi kasih sayang. dengan kata-kata yg puitis cinta akan semakin bersemarak dan menyala-nyala bagai kebakaran hutan di musim kemarau ko... ni ada beberapa kata-kata puitis kalau korang rasa nak coba kat mambang korang.. mana le tau berkesan ke.. slamat mencoba!!

Pohon Cinta

Ketika kau lefazkan sayang
Perjalanan cinta pun bermula
Mengharapkan bahagia di puncak
Namun aku takut untuk terus mendaki
Aku takut kecewa lagi
Aku takut kecundang lagi

Waspada dengan kasih palsu
Indahnya sehari lukanya tak terperi.....

>Noorul~Kuala T'ganu<

Memori itu

Tujuh purnama aku tidak pernah bersuara
mahupun mengutus rindu buatmu, sahabat
bukan aku telah memadam
atau melontar ke pulau
indah memori itu...
tapi hati ini terlalu gundah
kerana kemelut hidup meranjau luka.

Sunday, September 19, 2010

M.Rajoli Dalam Kenangan

Allahyarham M.Rajoli dalam kenangan

Oleh FERIDE HIKMET ATAK
PEMERGIAN Allahyarham M.Rajoli ternyata memberi kesan yang mendalam buat industri hiburan tanah air.
Bakatnya yang pelbagai mampu membuatkan penonton ketawa dan menangis mengikut watak yang diberikan.
Apalagi dengan gurau senda yang sering menjadi usikannya kepada keluarga dan rakan-rakan, ia pastinya menjadi memori yang indah.
Sepanjang detik-detik terakhir sebelum menghembuskan nafasnya, Allahyarham hanya ditemani isteri, Hashimah Md Din dan anak bongsunya, Muhammad Arif.
Kedua-dua anak beranak itu tenang menerima ketentuanNya.
Arif berkata, tiada apa yang mampu mereka lakukan melainkan mengalirkan air mata sejak pemergian ayahanda tercinta. Apa pun mereka reda dengan pemergian pelakon itu.

Sunday, September 12, 2010

Konflik Perniagaan Motif Pembunuhan Sosilawati


KUALA LANGAT: Konflik perniagaan dipercayai menjadi motif kehilangan jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya bersama tiga individu lain sejak 30 Ogos lalu yang kemudiannya ditemui mati dipercayai dibunuh dan dibakar sebelum abu mereka dibuang di sebatang sungai berhampiran lokasi kejadian.

Nash Terkejut Sosilawati Dibunuh



PETALING JAYA: Penyanyi Nasharuddin Elias atau lebih dikenali sebagai Nash (gambar) terkejut apabila menerima berita pembunuhan bekas isterinya, Datuk Sosilawati Lawiya, 47.

Nash berkata, beliau mengetahui berita sedih itu melalui laporan media pada Ahad.

"Seperti rakyat negara yang lain, saya rasa ia tidak sepatutnya berlaku. Mangsa-mangsa tidak sewajarnya dibunuh secara kejam.
"Saya ingin mengucapkan takziah kepada anak-anak Sosilawati dan waris keluarga tiga mangsa yang lain," katanya kepada mStar Online.

Peguam bergelar Datuk, adik dan enam pekerja ditahan


Suspek kes Sosilawati bongkar lagi kejadian culik-bunuh

Gambar: Seorang suspek kes pembunuhan Datuk Sosilawati Lawiya dan tigayang lain ketika dibawa ke Balai Polis Bukit Jalil hari ini.
Polis turut menyiasat beberapa kes culik dan bunuh berdasarkan keterangan yang diberikan oleh suspek-suspek kes Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga lelaki lain yang didapati dibunuh dan dibakar.

Saturday, September 11, 2010

Serangan laman web meningkat masa cuti raya

KUALA LUMPUR - Pemilik laman-laman web dinasihatkan mengambil langkah berjaga-jaga sepanjang musim perayaan kerana serangan laman web dijangka akan meningkat.
Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dalam satu kenyataan akhbar berkata, peningkatan serangan itu kerana kebanyakan laman web yang beroperasi tidak akan dipantau ketika musim perayaan.
"Pada tahun 2009 seperti contoh, serangan ke atas laman-laman web ini meningkat semasa cuti perayaan seperti Aidilfitri.
"Jadi pemilik-pemilik laman web harus meningkatkan ciri-ciri keselamatan dan aplikasi yang berkaitan bagi mengelakkan risiko digodam oleh pihak yang tidak bertanggungjawab," katanya dalam satu kenyataan akhbar di sini semalam.
Menurut SKMM, pada minggu pertama September tahun ini, sebanyak 262 kes laman web yang digodam dilaporkan berbanding 168 kes pada Ogos lalu.
Pemilik-pemilik laman web yang mengesan sebarang kegiatan penggodaman boleh melaporkan kepada SKMM di talian 03-8688 8303 atau melayari laman web di http: //www.skmm.gov.my/cybersecurity.
(dipetik dari KOSMO)

Friday, September 10, 2010

~Selamat Hari Raya aidilfitri~

(cekop kt google)

Yes !! aku dh berjaya mengirimkan ucapan Selamat Hari Raya Aidilfitri
ke semua kengkawan ex-change link aku...
"Semoga raya tahun ini akan menjadi lebih bermakna buat kalian.."

"black.."


Sunday, September 5, 2010

~Slamat Ari Raya~

(copy dari google..) 
Di kesempatan ini.. aku ingin menyusun jari memohon 1000 kemaafan..
Sekiranya di sepanjang perkenalan ini.. 
Terdapat kesilapan tutur-kata.. yg menyinggung perasaan..
Maaf Zahir dan Batin..
dari.. aku..
black..

Saturday, August 28, 2010

~Iklan Merdeka Petronas 2010~


true strength lies within our hearts

"Selamat Hari Kebangsaan ke-53"

Di dalam kita mengerjakan ibadah pose dlm bulan Ramadhan ni... jgn plak kita lupa kita ni berada di dalam bulan Ogos jugak.. dah tak reti22 lagi.. Bulan Kemerdekaan ni.. haa dah kibar Jalur Gemilang ke lum ??? takde sponsor.??? ye ke.. nak kena tunggu sponsor ke baru nak pasang.. heran kan ?? slalu ada kempen BUlan Kemerdekaan ni dan bagi Jalur Gemilang banyak22.. tapi tahun ni cam takde je.. kan ??

Jadi tak yah ke sambut Hari Kemerdekaan pada tahun ni...!!!!

Thursday, August 26, 2010

~Rina Rahman - Hidup dan Kesedaran~



hidup mu ibarat daun..
segar hijau menumpang ranting..
siang berpanas.. malam berembun..
warna hijau mu kan berganti kuning..

hidup mu semusim alam..
terang gelap bertukar-ganti..
jangan diri mu lemas di daratan..
haus dahaga di telaga budi..

chorus:
harus lah engkau mengerti..
hidup dengan kenyataan..
harus lah kau menginsafi..
sebagai satu kesedaran..

carilah jalan yang benar..
jangan hidup diburu dosa..
jujur dan ikhlas.. yakin dan sabar..
jadi pelita di sepanjang masa..
(ulang dari chorus..)

semoga apa yg di sampai kan menjadi pedoman buat kita sume.. chewah !!!

Tuesday, August 24, 2010

~Betul ke setan Kena rantai~

 Aiseyman... betul ke diorang ni cakap setan dan koncu22 nye dah kena rantai.. dalam bulan pose ni ... ye ke.. ?? bulan lain setan tak kena rantai ke... Kat mana ha si setan ni kena rantai... aku dengo ada yg cakap kat dasar laut.. ada cakap kat atas langit.. gunung le dalam tandas le.. tapi klu betul si setan ni kena rantai bagus le kan... slamat pose aku tak kena kacau... apa tujuan dia kena rantai pada bulan pose ni je...???

Haa.. sebenor nye bukan itu yg aku nak mengomelkan kali ni.. aku nak ajak korang sama22 renungkan.. agak22 ko lah si setan ni nangis tak klu kena rantai.. dah nama pun setan.. mana tau nangis ye tak.. tapi la kan klu zaman nabi dulu22 mungkin le dia ni nangis meraung22 sbb bila dah kena rantai tu.. tak boleh lah nak sesatkan orang lagi... tapi.. zaman kita ni.. aku rasa setan ni kena rantai dgn tak kena rantai sama aje.. apa pendapat korang...

Monday, August 23, 2010

~Belajar niat Puasa~

Ye tak ye.. dah dekat separuh ramadhan dah ni kan... baru teringat betul ke niat puasa aku ni.. lafaz niat ngan niat dlm ati tu selari ke.. keh keh keh.. ke ko niat pose sekerat ari je.. patut le bila sampai tgh ari je.. ko dah tak larat.. maklum le pose tu setahun skali.. lafaz niat bahasa arab tu tak brapa nak hafal laaa... niat dlm ati tu pakai tibai aje.. janji ada niatkan pose dlm bulan ramadhan... fardu.. kerana Allah Taala.. ye tak...???

Haa.. ini aku kasi satu formula baru untuk korang ingat lafaz niat pose ni sampai bila22... dan ia boleh di wariskan pada anak22 korang jugak.. check it out.!!!

Saturday, August 21, 2010

Solat atau sembahyang..


Ini ada satu masa'alah... aku baru benda ni dari mail kat tempat keje aku.. ada satu perkara yg buat aku konfius.. nak minta pendapat pada mereka-mereka yg bijaksana dlm hal agama ni... klu tak di beri line-clear boleh tergugat aqidah kita ni... lagi satu... perkara ini dah selalu pun kita guna dan pakai selama ini...

tup-tup dpt mail ni.. buat aku terkedu lidah dan buntu.. tol ke ni.. takkan benda22 se simple ini boleh merosak kan nilai22 kepercayaan kita..

Jom kita layan dulu petikan mail ni.....


Friday, August 20, 2010

Kad Raya Digital....

Terhangat! Buah Tangan Eksklusif Kartunis Ubi... 

"Kini anda tidak perlu perlu bimbang jika tiada KAD RAYA untuk dihantar kepada ibu bapa, sahabat handai serta yang tersayang kerana hanya dengan SATU KLIK, semuanya akan menerima UCAPAN RAYA anda !"

Free Movie Online... !


Sekarang ini zaman canggih.. dah tak yah lagi gi cineplax ke hape ke klu nak nengok movie @ wayang kata org lama dulu.. duduk je depan skrin komputer ni.. layan internet, pastu cari je tajuk kat google.. Ada berpuluh laman webs yg kasi nengok wayang free... bukan wayang free kat bilik mandi tu le.. ni movie box office nyer.. 

Tuesday, August 17, 2010

Peraduan: Copy & Paste Raya

Peraduan : Copy & Paste Raya anjuran MediaHehe. Tarikh tutup pada 25 Ogos 2010. Untuk maklumat lanjut kliksini :
Memory: 1GB
Accessories: Earphone, CD, Manual, USB Cable & Battery Charger

Raya tahun ni saya nak layan lagu Selamat Hari Raya, Balik Kampung, Dendang Perantau dan lain-lain dengan MP4 yang dihadiahkan oleh MediaHehe..Kalau terasa nak MP4 ni gak, boleh usha www.gambarhehe.com"

Raya tahun ni saya nak tangkap gambar kuih semperit, lemang Pak Ali, ketupat rendang dan semualah dengan Kamera Digital yang dihadiahkan oleh MediaHehe..
Kalau terasa nak Kamera Digital ni gak, boleh usha www.gambarhehe.com

Thursday, August 12, 2010

Ramadhan datang lagi...

Tup.. tup.. dah pon setahun berlalu.. dan bulan pose pun dtg lg.. bulan yg penuh dgn keberkatan.. bulan yg mulia.. bulan rezeki.. dan mcm22 kelebihan lagi...Pendek kata ramai le yg tak sabor menunggu tiba nye bulan pose ni... ada beberapa kategori manusia yg suka bila bulan pose ni dtg.. sape ye..??? jom check it out..

Saturday, July 31, 2010

Dah musim ke

dah musim ke.. banyak tol jual tepi jalan masuk rumah aku... bila ptg dah jadi tempat org berkumpul.. penuh keta berenti gi pekena benda ni... nampak cam sedap je.. cite ngan membar kat tempat keje.. sekarang ni dah macam-macam specis benda ni ada... kalau dulu cuma tau specis kampung ngan tembaga je.. lepas tu kuar plak specis D ada nombor plak.. D7 le D24 la.. yg latest ni kata member aku ada hak specis king ngan sultan plak..

Thursday, July 29, 2010

hilang deria...

Haiiiii.... pekabo blogger22 se M'sia.. yg singgah cni je la.. haku kt cni ok je... sibuk22 gitu22 je.. biasa laa.. dlm kehidupan ni.. mana ada yg flow nye ok je.. selalu nye akan berliku dan bercabang.. ye tak ??? sebenor nye aku nak bagitau pasal kesibukan urusan harian yg buat aku jarang update n3 ni... bila dh lama tak update ni.. aku rasa cam dh hilang deria meng-update... bila nak mula ni rasa kekok je.. apa cite nak sumbat ni... apa-apa je la ye...


Monday, July 12, 2010

............................

AWAS..!!! FATAMORGANA AKAN MELANDA TIDAK LAMA LAGI... BERSEDIA LAH KOO !!!!

Saturday, July 10, 2010

Layan dak yuyuliplap jap

dia bagi kt aku.... tanda diri ini di sayang.. amboiiii.. x sayang mulut tol
pastu dia suruh aku puji dia.... emmm hentam je le...
.
.
Puji-memuji.. (tajuk ke hape ni..)
1. yuyu ni nampak feminin..
2. suke nengok muka ko yg ala-ala budak22 tu.. comey
3. ko ni org sabah ke bah....
4. pandai ko posing depan kamera tuk....

sape nak award ni... angkat tangan.!!
takde ke.???
suka ati korang le.. janji keje aku dh beres..
tol tak cik YUYULIPLAP..
.
.
sekian.

Thursday, June 24, 2010

Emmm....

Alamak.. dah naik bersawang rumah aku ni.... lama tol tak berkemas nye.. org tua-tua cakap rumah klu lama tak duduk, nnt jin datang singgah... klu betol le.. aku minta22 bior le sofia jean yg dtg singgah.. ahak3x, baru deboom gitu.. sebenor nye bukan le malas sgt aku ni... cuma masa dan keadaan yg x mengizin kan.. kejap kena buat itu.. kejap buat ini.. kejap kena pergi situ.. kejap cni.. klu x caye ko tanya si mario tu...

punye le bizi body nye aku ni.. sampai address blog si mario dah tukau pun aku tak perasan... hampeh tol aku ni... siang tadi dpt le merayau kat tempat geng22 aku.. pehh !! kebanyakan dah renovate rumah masing22.. canggih plak tu... bravo le utk korang ye...

Wednesday, May 19, 2010


Award ni kawe dapat dari org yg bernama hawa.. pompuan le tu.. baru je kenal, org Bukit Katil, Melaka... tapi sayang dah ada tuan tanah... xde chan daa.. apa-apa hal pun kawe nak ucapkan timo kasim le pada dak hawa ni.. tanpa ko sape le award ni.. ahak3x.. cam biasa le der.. kena jawab soklan sengal plak.. jom layan !!

1. apa buat bila tau ada org tikam dari blakang? klu sempat x mati lg repot polis le.. kasi tangkap si samdol tu


2. 6org di hati? sofia jane, maria farida, angelina jolie, jesica alba, mariah carey, mak enon


3. Anda rasa anda comel? yup! mmg comel beb... sume org kt KL cakap aku comel


4. Single or taken? dulu having here.. skarang dah take away je


5. Blog yg anda suke? ada 2 je... blogspot ngan dot com


6. Adakah bilik anda kemas setiap ari? ada gak aaa... sampai tempat aku bekubang pun ko tanye ke?


7. Lagu terakhir yg anda dengar? lagu awex jepun.. judul x ingat..


8. Last text messege? jom minum ptg.. kt shoutmix sape ntah tadi..


9. Last phone call? menteri hal ehwal rumah tangga aku.... ahak3x


10. Hari terakhir anda nangis? sori beb.. gua rock haa.. bab22 nangis ni x masuk hukum


11. 5 faveret kaler? hitam, putih, biru, hijau, merah


12. Org terakhir YM? aku xde YM laaa.... 


13. Game paling suke? takraw, bola, badminton, mengintai, mengendap...


14. Apa perasaan menjawab tag ni? biasa je.. dah slalu kena benda22 cam ni.. dah lali pun


15. Anda rasa tag ni best? x brapa laa... tapi kira ok gak.. cuma soklan2 nya cam dh biasa jawab


16. Tag 10? aku tag 5 je....
      - matdin
      - arieza
      - ultraman_88
      - tubelawak
      - nurul ladyana

Abissssssss........ !!!

Monday, May 17, 2010

Nenek, 94 terima diploma

BANGGA... Hazel ditemani anaknya, Matthew Soares, selepas majlis 
konvokesyen.
BANGGA... Hazel ditemani anaknya, Matthew Soares, selepas majlis konvokesyen.

OAKLAND (California): Tidak pernah terlewat untuk sesiapa memperoleh diploma dari pusat pengajian tinggi - itu yang dibuktikan seorang wanita dari San Leandro, Hazel Soares.
Kini berusia 94 tahun, Hazel adalah seorang daripada kira-kira 500 penuntut yang menerima diploma dalam majlis konvokesyen Kolej Mills, semalam.
Menurut Hazel, dia mengambil masa agak lama menamatkan pengajian kerana sentiasa sibuk.

“Namun, akhirnya saya berjaya dan saya amat gembira,” katanya.

Hazel yang mempunyai enam anak dan 40 cucu serta cicit dipercayai orang kedua tertua di dunia berjaya menamatkan pengajian di peringkat kolej.

Orang tertua pernah menamatkan pengajian di peringkat itu adalah wanita Kansas, Nola Ochs, kini 98, yang menerima ijazah sarjana dari Universiti Fort Hays tiga tahun lalu.

Lahir di Richmond, California, pada 1915, Hazel berkata, dia memang berhajat melanjutkan pengajian ke peringkat kolej selepas menamatkan persekolahan di Sekolah Tinggi Roosevelt pada 1932.

Bagaimanapun, katanya, disebabkan ketika itu Amerika Syarikat dilanda kemelesetan ekonomi parah, niatnya terhalang.

“Dalam keadaan begitu pun, saya tak pernah berputus asa,” katanya.

Hazel berkahiwn dua kali, membesarkan enam anak dan bekerja sebagai jururawat serta penganjur majlis sebelum bersara.

Hanya selepas itu dia memutuskan untuk menjadikan impiannya satu realiti.

Dia menghabiskan masa enam tahun mengikuti kursus di Kolej Chabot di Hayward sebelum mendapat ijazah bersekutu ketika berusia 85 tahun.

Hazel diterima masuk ke Kolej Mills pada 2007.
Anak bongsu Hazel, Regina Hungerford, berkata mereka amat kagum dan bangga dengan pencapaian wanita berkenaan.

“Perkara terpenting yang kami pelajari adalah, kita tak pernah terlalu tua untuk belajar,” katanya.

Speaker Parlimen AS, Nancy Pelosi, turut mengucapkan tahniah kepada Hazel selepas menyampaikan ucap utama pada majlis konvokesyen berkenaan.

Hazel turut mendapat sorakan daripada rakan sekuliah serta lebih 40 ahli keluarga.

Walaupun berusia lanjut, Hazel masih memandu sendiri dan bertemu doktor tiga tahun sekali serta tidak makan sebarang ubat-ubatan.

“Saya sendiri tak tahu bagaimana usia saja begini lanjut,” katanya. - Agensi

{aku pun nak ikut mcm nenet ni le...}

Sunday, May 16, 2010

keMeluT Di PenGhuJunG zaMan


Kemelut di penghujung zaman
Tumbuh dan menjalar
Menutupi pohon kedamaian
Semakin hilang rimbun redup kasih

Kuntuman persaudaraan
Terlerai dari tangkai hati insan

Kemelut di penghujung zaman
Melata dan melingkar
Duri dendam di padang kesejahteraan

Kian membiak lalang permusuhan
Bersarang nafsu duniawi
Disebalik belukar kuku kuasa mencengkam
Nafas kemanusiaan

Kemelut di penghujung zaman
Menular dan membunuh
Benih-benih impian keamanan
Diracuni pergolakan idealogi dan sengketa

Debu penindasan beterbangan
Menjelang pucuk api serakah
Dunia yang semakin renta
Menanti saat hampir hancur dan musnah

Hasil karya: Nazim Mohd Subari, Endau, Johor.

Wednesday, May 12, 2010

The power of Onion - Believe it or not


(Saje22 nak share.. benda yg baik mmg patut kena kongsi22 kan bersama... so, happy reading to all..)

A friend of mine told me a story about  when he was a kid he was in the hospital & nearly dying.  His  grandmother came to the hospital & told a family member to go buy her a large onion & a new pair of white cotton socks.  She sliced the onion open then put a slice on the bottom of each of his feet & put the white cotton socks on him.  In the morning when he awoke they removed the socks.  The slices of onion were black & his fever was gone.  The following story that someone sent to me might have some truth in it & we are going to try it this winter.

 In 1919 when the flu killed 40  million people there was this Doctor that visited the many  farmers to see if he could help them combat the flu. Many of the farmers and their family had contracted it and  many died.

 The doctor came upon this one farmer and to his surprise,  everyone was very healthy. When the doctor asked what  the farmer was doing that was different the wife replied  that she had placed an unpeeled onion in a dish in the rooms  of the home, (probably only two rooms back then). The  doctor couldn't believe it and asked if he could have one of  the onions and place it under the microscope.  She gave  him one and when he did this, he did find the flu virus in  the onion.  It obviously absorbed the bacteria, therefore, keeping the family healthy.

 Now, I heard this story from my hairdresser in AZ.   She said that several years ago many of her employees were  coming down with the flu and so were many of her  customers.  The next year she placed several bowls with  onions around in her shop.  To her surprise, none of  her staff got sick.  It must work..  (And no, she is not in the onion business.)

The moral of the story is, buy some onions and place them  in bowls around your home.  If you work at a desk,  place one or two in your office or under your desk or even  on top somewhere.  Try it and see what happens.   We did it last year and we never  got the flu.

For flu cure:
cut both ends off an onion put one end on a fork and then place the forked end into an empty jar...placing the jar next to the sick patient at night. It said the onion would be black in the morning from the germs...sure enough it happened just like that...the onion was a mess and I began to feel better.

Onions and garlic placed around the room saved many from the black plague years ago. They have powerful antibacterial, antiseptic properties.

 
One
more thing, never store cut onions and consume the next day.

Thursday, May 6, 2010

Alhamdulillah... syukur kepada Tuhan kerana dgn izin Nya dpt lg ana satu award ni.. bukan calang22 ni.. Blogger Lebanon tu.. kira award international le.. sapa22 yg x dpt jgn jeles haa.. tapi sebenornya pemberi award ni org cni je.. si Abu Luqman ni.. dia ni org kampung je.. tapi dasyat beb.. apa22 pun tahniah utk ko dak Abu Luqman..

Mcm biasak laa.. dpt award mesti mau jawab soklan... ada beberapa soklan yg dak Abu ni suruh aku jawab..



1. COPY AWARD INI MACAM DAPAT GRAMMY , APA PERASAAN ANDA ?
~ yg ni aku dah jawab haa... kat atas tu..
2. BERITAHU SAPA DAN LINK PEMBERI AWARD INI
~ yg ni pun dah jawab gak... 2 in 1
3 NAME THAT PEOPLE CALL YOU:-
~ member22 aku panggil aku black je.. mmg dah sinonim dah nama ni ngan aku.. tapi klu ada yg nak panggil darling ke sayang ke... aku ok je.. ahak3x
4. THING YOU DONE YESTERDAY:-
~ emm semalam ke.?? keje cam biasa.. balik lewat sikit.. mandi, gi makan.. lepak jap pastu terus lelap.. penat beb.. mcm org buat sawah je rasa..
5. FIVE WAYS TO BE HAPPY...
~ semayang, mengaji quran, buat baik pada org tua22, banyak kan menderma, tidooo...!!! cukup 5 tak.???
6. APA DALAM FIKIRAN ANDA , BILA ANDA MENJADI KAYA ?
~ first skali aku nak beli keta spot le... cari awex cun22 duduk sebelah baru ngam.. klu ada keta spot mesti mau ada awex beb.. pastu aku nak keliling ka'bah, pastu aku nak kira duit aku ari22.. pastu aku nak wat trip memancing yg grand22.. last skali ENJOYY..!!! 
sekian saje.... sape22 nak award ni bole amik ye dan buat mcm aku buat...

Sunday, April 25, 2010

Senja....

 
Kehadiranmu di kala hari
menghampiri malam
 menyentuh hati ku penuh sayu
dengan sinar kemuraman itu

Sedikit demi sedikit kau tinggalkan
sinar mu semakin tenggelam
karam dan kelam di hujung dunia
tinggal lah aku perindu sepi

Biasan apakah itu yang kau bawa
dan pergi bersama mu
merobek-robek hati kecil ini
luka berdarah tak siapa peduli
sunyi dan sepi

Adakah esok kau kan ku temui
seperti janji yg kita lafaz
benar kah mendung akan menghalang
sentuh cinta ku pada mu akan kecundang

atau sabarkah aku menanti
sehingga tibanya kehadiran mu
di suatu hari nanti...dan

akulah penanti yang setia

sob.. sob..sob.!!!


Saturday, April 17, 2010

Whose earth is this..???













Whose earth is this anyway..??
These rivers of sand so eager to escape my fingers,
When they fall and form the land...
Can I really call this sea of soil mine..?

Can the ground that has seen a billion years
Belong to someone who will barely see seventy..?

If I call this earth mine, why is it that when I go,
I will not take it with me, but instead, it will take me..

Whose earth is this anyway..? Who is its ultimate master..??
O Lord of the Universe, your earth will never be mine

But give me leave to take from its whispering river, its silent oceans,
Its temperamental sky, its intemperate people, its impalpable energy

And give me the wisdom not just to take but also to give
With intergrity, humility and compassion,
My industry and the fruits of its labour.

The energy I receive,
With energy I must return
May others aspire to do the same

May others ask the question
Which has long since answered itself...

Whose earth is this anyway..???? 

Friday, April 16, 2010

Cite Kuching....!!!

Klu org ade cite kucing.. aku pun ade cite kucing.. ahak3x, apa korang ingat korang je tau bubuh muka kucing korang.. haa ni aku plak nak bubuh gambo kucing.. tapi bukan kucing aku laa... cite nye cam ni.. jeng jeng jeng..

Masa gi mancing ari tu.. aku tlah terpandang satu makcik kucing ni tgh dok sempoi kt jeti.. bila aku renung22.. aku nengok muka dia cam sayu je.. termenung jauh laa katakan.. jadi hati aku pun terpanggil utk mendekati dia ni.. sampai je dekat dia.. aku trus bagi salam dan sapa dia.."salam mekom makcik.. watpe ?", aku sesaje tanya.. "mekom salam nak.. tgh mengenang masa depan..", dia jawab.. "makcik ni org cni ke..??", aku tanye lg.. "rumah makcik kt mana.. dah lama ke duduk kt cni.??", pertanyaan aku bertubi22.. senang skali tanya je.. klu tanye banyak kali kang.. mau kena cakau plak.. ahak3x, "makcik bukan org cni.. tapi duduk cni dah lama.. sejak dari anak dara lg..". Waa ko.. kira dah jadi penduduk mastautin le ni.. "mana keluarga makcik yg lain.. pakcik keje ke.. anak22 mana..??", pertanyaan aku selanjut nya.. tetiba aje makcik tu jadi sayu dan dlm redup mata nya dia menjawab..

"Ini lah yg membuatkan makcik melepak kt jeti ni.. merenung nasib makcik.. nak, pakcik ko dah lama pergi tinggalkan makcik.. ntah kemana.. ikut betina lain agak nye... anak22 makcik semuanye dah berhijrah ke kota cari keje gomen.. sorang pun x nak duduk kt kampung ni.. diorang kata kt kampung xde ape22 duit pun payah.. stakat memukat ikan x brapa sen je duit nye.. yg bongsu dulu dah meninggal terjun sungai.. kata org kampung dia geram nengok ikan lumba22 lalu.. dia cuba terkam.. ingat bole tangkap buat laut.. tau22 je kena heret masuk trus dlm laut... tinggal lah makcik sorang22 nak..", cian aku dengo cite makcik ni.. "diorang x balik ke jengok makcik..??", aku tanye..


"ko tau22 je le klu dah keje tu.. manjang je sibuk nye.. mcm22 alasan bila tanye.. x bole coti le, bos x approve coti le, coti beku le, klu coti xde gaji le... ngalah PM plak.. ari raya pun coti se ari je..", "ko ni gi mancing ade plak coti ko..??", skali makcik tu tanye aku da... "Skali-skala je makcik... itu pun tipu bos cakap nenek saya nak kahwin",.. Lama gak aku interbiew makcik tu.. last skali makcik tu sempat pesan kt aku.. dia kata "nak.. ko klu mcm mana sibuk pun keje.. jgn lupa jengok mak ayah ko kt kampung masa diorang masih ada lg... klu dah xde sok ko nyesal...",.. "iye.. makcik, bole saya amik gambo makcik tak..?? buat kenangan", "bole.. tapi x seksi le.. klu dulu22 masa makcik muda ko amik gambo makcik.. meletop..!!!", sebelum aku chow.. aku campak ikan semilang sekor utk makcik tu.. nak bagi duit takut dia x tau guna..


Cam tu le cite nye... moral of the story... klu korang rasa sunyi dan sepi... tolong jgn cakap ngan kucing.. ahak ahak ahak ahak..!!!!

wachaaa...

Tuesday, April 13, 2010

Fuhh..!!!

Lama tol aku x update blog aku ni... mcm sibuk benor je ye.. x sibuk mana pon.. cuma bila nak stat update je.. otak ni tetiba je jadi koma.. ingat senang ke nak jadi penulis lirik ni... idea kena lah mantop..!!

Utk kali ni.. aku nak share pasal mandi sungai.. ahak3x, klu atuk aku ckp dulu bekubang... ala x kan korang x penah bekubang dlm sungai ke.. parit ke.. kolam ikan ke.. hape ke.. klu kat pantai tu org x panggil bekubang... tu lain..

Ari isnin baru ni ada le keje skit kt UTP... ikut bos, keje tu kejap je.. tgh ari dah seatle.. klu ikut jadual asal.. ptg baru balik semula ke... tempat keje aku. so ada le masa utk lepak22.. Kebetulan rumah org tua bos aku kt Gopeng Hagen.. jadi sorang member aku ni pun ajak aku gi sungai kt kg tu... jauh gak masuk ke dlm.. turun bukit naik bukit le.. baru sampai..

Masa mula22 sampai tu ingat nak lepak22 je.. duduk bawah pokok sambil tido ke.. tetiba je member aku tu dgn x pasal22.. trus je terjun botol.. gedeboomm..!!! macam badak daa.. "Apa lg ooii.. jom le" jerit member aku... mula22 tu cool je aku.. control macho beb.. lama22 ati ni dh x bleh di bendung lg... perasaan aku bila nengok air sungai tu dh jadi semcm je.. member aku pun dh jadi mcm dugong air tawar je... ARRGGHH!!! kedebooomm..!!! sekor lg dugong dtg..

Pehh!!!! punye le syok nye.. dgn air yg sejuk... arus yg agak22 deras.. dan kedalaman yg paras22 dada itik je.. apa lg kuar lah semua skill22 lama aku.. kuak lentang.. kupu-kupu.. gaya bebas.. berenang katak.. dan ntah ape22 lg le..

Lama gak aku ngan member aku bekubang.. sampai kecut22 le... bila naik.. nengok jam je.. alamak time dh up le.. kena chow.. kelam-kabut gak aku berkemas.. sbb sebelum balik kena amik bos aku kt kg dia dulu..

Gitu le cerita nye... lama giler aku x bekubang sungai ni... apa22 pun aku nak ucap kan tengkiu kt member aku ni sbb idea giler dia ni... lain kali klu aku sampai kt Gopeng Hagen ni aku mesti singgah kt sungai tu lg....

w'salam

Friday, March 26, 2010

AWARD LAGI....

Lum abis 1 kategori.. dpt lg award lain plak.. kali ni lg gempak !!! anugerah terhormat.. cam x caye plak aku wey.. klu cam anugerah Berita Harian tu mesti dpt $$$.. ahak3x.. apa22 pun tengkiu je le
~ Thank n link the person that gave you the award :
Utk anugerah terhormat ni.. aku nak ucap tengkiu beribu22 lemon pada pengundi22 aku.. iaitu;
pada mereka ini aku doa kan murah rezeki dan kesihatan yg baik.. jasmani dan rohani..

~ Pass this award onto 12 bloggers you've recently discovered n think are fantastic :
Aku pass kt 5 blog je le ye... sbb bila aku singgah sana cni.. ramai yg dah dpt award ni.. tapi pada ko berlima ni klu ko dah dpt.. aku mmg nak bagi gak.. sbb aku rasa mmg blog ko de-boom..
~ cik biol ~
~ nurul ladyana ~
~ uncle ~
~ cik hana @ yopie ~
~ bo ~

~ Contact said blog n let them know they've won the award :
Ooo.. tu dah tentu le.. tapi klu korang ada lalu-lalang kt depan rumah aku ni dan klu korang perasan award ni... x yah laa nak bagi tau lg ye..

Ok laa aku ingat nak gi gantung award ni kt dinding rumah aku dulu.. bukan senang nak dpt ni beb.. MJ dulu pun lum tentu bole dpt menatang ni ko tau... ahak3x

wachaa.. !!!!

Thursday, March 25, 2010

Kalau le Malaysia ku cam...??

Aku sungguh terharu bila aku tebaca satu keratan berita di Harian Metro ari tu.... korang nak tau pasal apa..??? Mari aku cite kan ok...

Metro; Rabu, 24 Mac 2010

BRUNEI LEBIH TAKUT LAKNAT ALLAH
Bandar Seri Begawan (Brunei): Menteri Hal Ehwal Agama Brunei, Zain Serudin menolak usul ahli Parlimen, Goh King Chin supaya zon khas jual beli arak diwujudkan untuk pelancong bukan islam.

Zain menegaskan, andai ia diwujudkan, Brunei yang mengharamkan penjualan arak pasti dilaknat Tuhan. "Yang paling kami takuti ialah laknat Allah. LaknatNya bukan pada mereka yang melakukannya sahaja tapi semua yang berada di negara ini."

"Pelancong yang ingin minum arak boleh minum di negara mereka. Hari ini mereka mahu zon arak, lepas ini mungkin zon pelacuran, kasino. Kami perlu tolak semuanya dan kekalkan kemakmuran." tegasnya - AP

....hai kan cantik klu Malaysia ku cam...???

w'salam...

Sudoku