Apo Kono Eh Jang.!!

Thursday, August 12, 2010

Ramadhan datang lagi...

Tup.. tup.. dah pon setahun berlalu.. dan bulan pose pun dtg lg.. bulan yg penuh dgn keberkatan.. bulan yg mulia.. bulan rezeki.. dan mcm22 kelebihan lagi...Pendek kata ramai le yg tak sabor menunggu tiba nye bulan pose ni... ada beberapa kategori manusia yg suka bila bulan pose ni dtg.. sape ye..??? jom check it out..















Kategori 1: Org22 yg suka beramal soleh.. 
Bulan pose ni le masa utk memperbanyak kan amalan.. ganjaran nye bukan kepalang.. pahala berlipat kali ganda... dan pada bulan ini juga dikurnia kan satu mlm yg menyamai seribu bulan... "malam lailatul qadar".. bukan setakat itu aje.. sembayang tarawih juga punya banyak keistimewaan nye dari mlm pertama hingga akhir Ramadhan.. ramai jugak yg katham al-Quran pada bulan ni... 1 bulan bole abis baca 30juz.. 114 surah..  6,666 ayat... terer betol... korang bole buat ke...??? jadi beruntung le pada org22 yg suka beramal dan mencari kelebihan pada bulan pose ni....

Kategori 2: Org22 yg hendak berazam...
Ramai jugak lah yg berazam bila sampai bulan pose ni... contoh yg paling kerap dengor ialah yg berazam nak pose genap sebulan... slalu nye budak22 le.. klu org tua tak tau plak aku... sbb dah jadi wajib tu... apa tak nye bila pose je dpt upah dari mak ayah.. klu genap kira dpt bonus lg... 1 ari pose dpt singgit.. klu penuh 30 ari dpt 30 hinggit + 20 hinggit bonus.. kaye raye..

Pada perokok22 negara plak berazam nak quit smoking... org kata bulan ni yg paling sesuai skali utk itu.. bila dh pose tu mmg le tak isap rokok beb.. tapi cabaran nye masa berbuka le.. aku ada dengor ramai jugak yg tercapai cita22 utk berhenti merokok pada bulan ni... "anda bagaimana..?????"... ahak3x














Kategori 3: Org22 yg suka berniaga...
Pada bulan pose ni le peniaga22 bazar Ramadhan dpt meng-ganda kan pendapatan mereka... $$$$ ye tak.. rasa nye 1 m'sia dh sinonim dgn benda ni... ada jual kuih.. jual lauk.. jual nasi.. ada gak yg jual bunga api... mmg takde masalah lah nak jual.. mmg laku punye.. walaupun harga kuih skarang dah jadi 40 sen sebijik.. maklum le yg bekerja tu mmg pakai beli je le jawab nye.. mana ada masa nak masak mcm nenek kita dulu22 kan. Bagi pengusaha22 kuih raya pun tak ketinggalan... banyak tempahan sampai tak cukup tangan nak buat.. terpaksa guna kaki.. tangan... pekerja le.. kedai22 jahit baju sampai tutup order le.. yg dasyat nye tu sebulan sebelum pose lg dah tak nak amik order.. hampeh !!

Sebab itu lah aku rasa bulan Ramadhan ini sgt special skali dari bulan yg lain22.. itu baru 3 kategori tu.. sebenor nya banyak lg.. cuba korang plak yg bagi tau.. Walau apa22 pun bulan Ramadhan ini tidak akan jadi special kalau kita amik kesempatan ke atas nye dan kalau kita TAK POSE..!!!

Selamat berpuasa dari aku utk korang.. arios !!!

12 comments:

Mario said...

ko jgnlah benti merokok...sapa nak supply kat aku nnt klu ko benti...haha

hani said...

apa la mario ni....
berhenti2 lagi baik kan...

Black: said...

mario~ hampeh ko...

Black: said...

bonda~ niat tu ada.. tapi azam tuuu..???? hehehe

Miss ... said...

nk berenti merokok? ada ubat bley beli..kuar kt tv ari tu..apa ntah nama dia lupa :)

Black: said...

mana lagi mahal aaa.. obat ke rokok..??? ahak3x

azieda razak said...

selamat berpuasa

Khairul Azmi said...

smoga dpt berhenti meroko..
hehe...salam perkenalan...

Black: said...

azieda~ slamat posa utk ko gak

Black: said...

Khairul azmi~salam kenal dari aku... nnt kita bw sama22.. ahak3x

dunspeak♥ said...

berhentilah merokok sebelum merokok berhentikan anda ..hekhekk ;p

selamat berpuasa dan selamat beramal :)

Black: said...

ye le dunspeak... kuat tol doa ko tu..

Sudoku