Apo Kono Eh Jang.!!

Saturday, February 27, 2010


Tangan sbelah kanan dah pegang chotaa.. belah kiri ni dah genggam penumbuk jepun.. kain pelekat aku dah lipat ke atas cam hero mamak dah.. "MARIO !! kuar ko.. aku tau ko yg tag aku kan.. jgn sorok bawah meja makan tu.. aku nampak laa".. Alahai kelabu asap ko mario.. kena tag lagi.. Tapi kali ni betul22 mencabar ni.. klu x buat nnt org ckp aku x hensem.. tapi klu wat kang kecoh satu dunia ni... Arghh!!! aku dlm dilema..

Ye laa.. aku cite le ni.. cite bermula dgn.. ayah aku dulu combat malaya.. slalu pindah kem.. jadi nye aku pun slalu pindah22 skolah le.. seingat aku masa tadika, aku berskolah di High Castle.. gi skolah walkathon je.. sbb dekat, yg aku ingat betul22 masa tu, mak aku kasi duit jajan 5 sen je.. ahak3x.. hoi betul pe.!! mak aku ckp, "Haji Bahkil kata budak22 x bleh pegang duit banyak22..". Maka sbb duit tu x bleh beli apa22.. aku pun bawak balik smula.. kasi kt mak aku.. esok mak aku kasi balik.. lama22 baru aku tau yg mak aku dah psycho aku.. cet!! baru nak kenal dunia.. mmg slalu kena tipu.. ahak3x

Bab ke-2, skolah rendah aku bermula kt sebuah kem di Kluang.. di situ ada kenangan manis yg x dpt aku lupa kan sampai skarang... aku ada awex siott !!!.. nama dia Mala.. itu yg aku panggil le.. nama betul dia... Norizah bt Dot Dot Dot.. {nama bapak dia aje yg aku lupe..} aku ni kira excellence student gak le.. bila ujian slalu masuk kotak punye.. tapi awex aku lagi genius dari aku.. klu aku dpt no. 3.. dia dpt no. 2.. klu aku dpt no. 2.. dia no. 1.. klu aku dpt no. 1.. dia lempang muka aku.. ahak3x.. tapi aku x penah dpt no. 1.. peristiwa menyayat hati aku bila ayah aku nak kena transfer lagi.. masa tu.. kala ptg yg hening.. masa aku tgh main sembunyi22 dlm kotak22 barang.. awex aku dtg ngan kawan dia.. dia tau aku nak pindah beb.. masa tu baru darjah 2 ko.. dia kata " awak nak pindah ye.. " tergamam aku sekejap !!! "ye, kita nak pindah kt kampung kita.." aku jawab.. " x dpt le kita jumpa awak lagi.." dia kata.. waduh.. masa tu aku rasa jantung aku gugur ke tanah.. "xpe22 nnt bila duit jajan kita dah banyak.. kita kawen ya.." .. ahak10x.. dialog last tu aku reka je.. masa tu mana ada pikir jauh mcm tu..


Bab ke-3, aku berskolah menengah di Maktab Sultan Abu Bakar @ English College, Jay Bee.. amacam glamer tak??. skolah tu mmg glamer giler sekitar Jay Bee.. tapi yg x glamer tu.. pelajar22 skolah tu sume nye jantan.. pompuan cuma cikgu22 je.. hampeh!! dan masa tu laa aku tau tuang kelas.. ponteng skolah.. isap rokok tepi padang.. kena gunting rambut ngan cikgu displin.. mcm22 lagi le.. bab belajar ni sedang22 je.. kata org cukup22 makan le.. tapi sempat gak aku ada awex.. nama dia Ardziah bt Aziz.. budak Kelantan blajar kt SIGS.. cun beb!! ramai geng aku yg jeles maut ngan aku.. tapi ntah kt mana le dia skarang ni..

masa ni gak aku terkenal dgn gelaran 6 jahanam.. nak tau pasal apa.. masa di tingkatan 4, aku ngan 5 org lagi geng aku kena tendang skolah kes.. dot dot dot... malas nak cite panjang bab ni.. bila balik rumah je aku telah mengalami satu turn over yg besar dlm hidup aku bila aku lihat air muka mak dan ayah aku yg dah x tau nak ckp apa lagi kt aku ni.. aku masih ingat ayah aku ckp.. "penat aku cari duit kasi ko skolah.. ini jadi nye.." hari tu satu ptg aku dok termenung je kt tangga belakang rumah aku mengenangkan perbuatan aku.. masa tu ayah aku dah pencen jadi combat.. kita org dah join jadi warga felda..

Pas pada tu.. ayah aku daftar kan aku kt Sek Men Tg Datuk, Pengerang, Johor.. {korang cari le sendiri kt peta Johor tu}.. sbelum masuk skolah dah kena syarah ngan cikgu besar.. pot pet pot pet.. aku pun x brapa nak tangkap apa dia ckp.. bebudak skolah jgn cite le.. nengok aku mcm banduan baru kuar jel je.. sadis beb.. Aku berjaya gak menghabis kan sisa22 skolah menengah aku kt situ... dan aku berjaya jugak menghadiahkan kt org tua aku satu keputusan SPM yg sgt memberangsangkan.. pangkat 1 agg 21.. yeah!! ok le tu bagi bebudak yg berskolah di kampung.. ye tak???. Masa keputusan peksa tu kuar.. ramai yg jadi beruk bila dengo aku, salah sorang best student.. termasuk lah cikgu kelas aku.. haa baru dorang tau sapa aku... see de leg lee..

Bab ke-4, Memasuki alam remaja lepas skolah.. aku sempat le keje part time setahun sbelum join ILPP di Terengganu... mcm ko gak Mario ooii.. dan kemudian nye bekerja sehingga lah kini... Aku mmg x penah lupa alam perskolahan aku beb.. banyak kenangan22 yg mencuit dan mengusik kalbu ku.. chewah!!

~the end~

Kali ni aku nak tag ;
1- Nurul
2- Panadol
3- McSue
4- Penulis
5- Sesape yg sudi wat.. kasi tau aku dulu haa..

12 comments:

Cik Biol said...

phewittt hebat arr sek ren dh ade awek ekeke

Black: said...

romeo le katakan.. ahak3x..

PenuliS said...

aku pnh kena denda berdiri ats kusi sbb x bwk buku teks mathe..malu weyy bila bebdk lain nmpk..hehehe...

sayaBerd said...

aku kenak mktab sltan abu bakar. sekolah ni kalah ngn sekolah ak maen ragbi. hahaha

untung la ko kecik2 da ade awek..
wakaka

Black: said...

penulis~setakat bediri atas krusi tu kacang je.. geng aku kena bediri atas meja junjung krusi lagi.. haa amacam..

Black: said...

berd~ ko skolah mana dulu.. jap aku baca tag ko..

NuRul said...

ceh aku terkena tag ngan si black ni..tunggu ya nanti aku wat
tak hinggat kecik2 dah ade awek hehehehe

NuRul said...

ok im done for mr black aku kena tag

++***hana zaty**++ said...

weyhh..6 jahanam??siyess!same!!!hehe

Black: said...

nurul~bagus22.. ko mmg deboom !!!

Black: said...

yopie~kita kan sejiwa.. ahak10x {besau gelak}

RaMa2UnGU said...

Hahahaha...

mamc tu ropenye cite skolah ko ek...

best gak..hehheeee

Sudoku