Apo Kono Eh Jang.!!

Tuesday, March 22, 2011

Cara menggunakan Fire Extinguisher...

Beb !, korang tau tak macamana nak guna fire extinguisher yg ada kat opis-opis, pejabat-pejabat, factory-factory, stable-stable kuda korang..

Penah gi training ke padam api guna menatang ni... slalunya ahli-ahli bomba yg akan buat demo kat kilang ke, skolah ke, balai raya kampung bertam ulu ke,... tapi penah ke korang tau macamana nak guna????

Haa.. senang je, mai sini aku kasi satu formula ringkas utk menggunakan benda canggih ni.. canggih ke??? tapi masih relevan dimana jua kita berada.

Maka formula untuk guna fire extinguisher ni adalah macam ni. Ingat perkataan PASS untuk penggunaan nya seperti berikut:

P - Pull the safety pin
A - Aim the nozzle at base of fire
S - Squeeze the handle
S - Sweep the hose side to side

Cuma satu je aku nak ingatkan korang... fire extinguisher ni hanya berkesan untuk api yg kecil-kecil je saiz nya.. Kalau api dah sebesar rumah tu.. satu tongkang fire extinguisher pun tak cukup.. baik korang talipon bomba je jawap nya... kah kah kah..

Slamat mencuba la ye..!!!!

6 comments:

Gen Fujita said...

Err, takde kena goncang-goncang dulu ke? Macam spray cat tu kan kena goncang dulu baru sembur, yang ni tak perlu?

Mario said...

oooo....baru tau

Rama2Ungu said...

@Gen : hahaha..apekeheynye nak goncang2 plak....kot tgh emergency mn ingt nk goncang daahh...adeeeyy..

Black: tau sangat..insyllah tau guna la bila kecemasan tu. dulu dh slalu sngt join demo2 emergency cam ni..hehe

Black: said...

gen fujita~ ye daa.. takyah goncang.. picit je.. keh keh keh

Black: said...

mario~lama beb tak dengo cite lu

Black: said...

Rama2ungu~dh kira handal le tu.. pehh

Sudoku